Početna Savjeti

Savjeti

VODIČ KROZ TRAPER

Žene

Muškarci

VELIČINE

Označavanje veličina u tekstilu ima više različitih mjernih sustava pa u nastavku donosimo usporedbe različitih sustava koje će vam omogućiti lakše snalaženje

KUPNJA JEANSA

Prilikom kupovine odjevnih predmeta od trapera treba imati na umu da je izbjeljivani traper (jako svijetli), te traper s namjernim oštećenjima, odnosno već spomenuti Used Look, kraćeg vijeka od onog u tamnim varijantama bez tzv. istrošenih područja.

Kada se odlučimo za kupovinu tamnog trapera, treba znati da će neko vrijeme, prilikom pranja i nošenja, otpuštati indigo bojilo s površine. Naravno, to mora biti u minimalnim količinama, ali ipak ne može se očekivati da će se "ponašati" poput stonewashiranih trapera. Svakako se treba pridržavati uputa za održavanje na popratnim etiketama. Tamni traper najbolje je prati okrenutog unutarnjom stranom prema van (tako će duže zadržati novi izgled), te ga prati zajedno sa sličnim bojama. Stonewash je naziv za tzv. kameno pranje, a znači da je odjevni predmet u pranju tretiran s, najčešće, vulkanskim kamenom.

Pravi štovatelji i sljedbenici kulture trapera, traper ne glačaju.

MRLJE NA ODJEĆI

Pri kupovini odjeće pažljivo čitati upute za održavanje – ukoliko se odjevni predmet ne smije prati u vodi tj. kod kuće, već samo u kemijskoj čistionici, treba računati da će se cijena koju plaćamo za odjevni predmet uvećati za troškove održavanja. Pa tako često čišćenje platimo više od samog odjevnog predmeta.

Prvo pravilo uklanjanja mrlja je – tretirati ih odmah dok su svježe. Kasnije je njihovo čišćenje otežano jer ulaze dublje u vlakno. Materijali od prirodnih vlakana se teže čiste od sintetskih. Čišćenje mrlja sa skupljih odjevnih predmeta najbolje je prepustiti profesionalnom čišćenju ili prilikom pranja koristiti posebna sredstva za čišćenje koja se nude na tržištu.

Čišćenje mrlja pomoću uobičajenih sredstava u kućanstvu:

Prvo odrediti vrstu podloge koja je umrljana (tekstil od pamučnog vlakna, vunenog vlakna, sintetskog vlakna, mješavine vlakana i sl.) te vrstu mrlje (krv, jaja, kava…)
Preporuča se ispitati i postojanost boje umrljanog tekstila (vlažnom, bijelom, pamučnom krpicom protrljajte umrljani tekstil; ako na krpici ne ostane trag boje, tekstil ima relativno dobru postojanost). Nakon utvrđenog odabire se sredstvo za čišćenje.

  • krv - odmah isprati hladnom vodom, starije mrlje oprati gustom otopinom deterdženta ili sodom bikarbonom
  • kava - mrlju prekriti s malo mlijeka i odmah isprati vodom u kojoj je otopljeno malo deterdženta
  • parfem - mrlju ukloniti alkoholom trava - očistiti mješavinom alkohola i amonijaka u omjeru 2:1
  • jaja - isprati mlakom vodom, ne ostavljati tkaninu namočenu u vodi. Mrlju od jaja na vuni najprije osušiti, a zatim ukloniti četkanjem (pažljivo, mekom četkom da se ne izvuku vlakna vune). Mrlju na pamuku i lanu tretirati glicerinom, a zatim deterdžentom, a kada se osuši iščetkati. Mrlju na svili prvo odmastiti benzinom (benzinom za čišćenje tekstila, ne gorivom za vozila!), a zatim isprati vodom.

Naveli smo nekoliko uvijek dobrodošlih savjeta, no današnje tržište nudi širok izbor univerzalnih i specijaliziranih sredstava za čišćenje čijim korištenjem, prema uputama proizvođača, nećete pogriješiti.

SIMBOLI, UV SVJETLO, MOLJCI

SIMBOLI

Da bi vaš omiljeni komad odjeće dugo ostao u uporabi, potrebno je znati pravilno ga njegovati. U ovoj rubrici uputit ćemo vas na osnovna pravila brige o odjeći. Prilikom kupovine odjeće pažljivo pročitajte upute za održavanje.

MOLJCI

Moljci uništavaju prirodne tekstile. Odjeća koju držimo u ormaru treba biti dobro očišćena, drugim riječima: nije dobro u ormar pospremati odjevni predmet koji je nošen, a da prethodno nije očišćen. U ormaru s odjećom nije preporučljivo držati papirnate predmete.
Preporuča se korištenje mirisa za rastjerivanje moljaca, na tržištu ih ima mnogo, a pri izboru
se treba voditi za onima čiji je miris što trajniji te koji je i nama ugodan (moljac bježi od svakog intenzivnijeg mirisa, pa ako koristimo neki koji nama nije ugodan npr. naftalin, nećemo se dobro osjećati u takvoj odjeći).

UV SVIJETLO

Prilikom sušenja treba paziti da odjeća nije izložena direktnom suncu. UV zrake štete vlaknima, a posebno bojama na tkaninama. Sunčeva svjetlost nije faktor koji suši odjeću, već strujanje zraka. Dakle, odjeću treba sušiti na sjenovitim mjestima gdje je dobra cirkulacija zraka.